Вмъкват дървен небостъргач в паркинг-сграда в Стокхолм

Anders Berensson Architects наскоро разкри своето предложение за един уникален небостъргач в Стокхолм. Това не е обичайна сграда – това е една сложна дървена конструкция, която ще бъде вмъкната в съществуващ паркинг. Кулата ще е опакована в дървена фасада с врязани в нея цифри, които съответстват на номерата на различни етажи. Новият дървен небостъргач се очаква да се превърне в най-високата сграда в центъра на Стокхолм.

Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-1-1020x610

Небостъргачът ще има отстъп от около шест метра от фасадата на съществуващия паркинг, за да запази своята структура, проектирана от Ханс Асплунд. Новата 40-етажна сграда ще бъде построена с помощта на крос-ламинирана дървесина, като от нея 33 етажа ще стърчат над паркинга. Жилищата ще заемат пространствата до 32 етаж, а два етажа ще служат като публични тераси. Разпределени на седем етажа на нивото на паркинга ще се намират търговски площи, ресторанти и кафенета.

Напомняйки за начина, по който автомобилните паркинги осигуряват навигация, фасадата ще включва цифри, които съответстват на различните етажи. Тази логика ще бъде използвана и от вътрешната страна. В допълнение към своята символична роля, дървените панели по фасадата ще действат и като слънцезащитни екрани, регулиращи слънчевото греене и спомагайки интериорът да се поддържа хладен.

Целта на проекта е да осигури нови жилища в центъра на града и да спомогне за намаляване на автомобилния трафик. „Ако искаме да намалим броя на автомобилите в центъра на Стокхолм и в същото време да освободим място за повече жилища без застрояване на зелени площи, подмяната на паркингите с жилищни сгради изглежда очевидно решение“, казват архитектите.

Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-5-1020x610 Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-4-1020x610 Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-3-1020x610 Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-2-1020x610

Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-8-1020x610 Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-7-1020x610 Tratoppen-Skyscraper-by-Anders-Berensson-Architects-6-1020x610

Снимки: Anders Berensson Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*