Във Флорида кипи строителството на първия „устойчив град“ в САЩ

С дълбоки джобове и природозащитническа страст един пенсиониран състезател по американски футбол на име Сид Китсън се е заел да построи първия устойчив, захранван изцяло със слънчева енергия град в САЩ. Той ще се намира върху широка ивица земеделска земя в Югозападна Флорида.

Сега, почти десет години, след като Сид закупил 91 000 акра земя, строителството кипи с пълна сила. Строи се нещо, за което разработчиците твърдят, че ще бъде първият изцяло екологичен град в САЩ, построен „от нула“, с достатъчно място за около 50 000 жители.

babc_img_town-preview

Все още няма домове. Първите обитатели обаче ще се заселят там до началото на следващата година, казва Китсън, който е на 57 години и е играл професионален футбол в продължение на пет години, преди да се гмурне в бизнеса с недвижими имоти. „Ние строим нов град заедно. Това е просто забележително,“ коментира Китсън пред тълпа от няколкостотин посетители по случай Деня на Земята миналата седмица. Той искаше да покаже плановете за еко-градчето пред обществеността.

„Нашата мисия е да докажем, че запазването на природата и отговорният растеж могат да се случват заедно.“

Голямата идея

Вместо да изгради поредния комплекс от затворен тип или купчинка домове далеч от центъра на града, Китсън решил да създаде екологично чист град, който съдържа всичко от първа необходимост за съвременния начин на живот. Плановете предвиждат обществено училище, зона с магазини и ресторанти, туристически пътеки и езера за каяк. Жителите по-нататък ще могат да използват своите смартфони, за да извикват безпилотни автомобили, които да ги возят подобно на таксита.

Възможностите за настаняване включват малки къщи и по-големи жилища с големи веранди – удобни и за млади, и за стари, казва Китсън. Първата фаза с 1100 къщи следва да бъде завършена до 2017 г.

babc_img_arch-town

Целият град ще използва най-модерното в областта на зелените технологии. Той ще бъде сертифициран като устойчиво от Коалицията за зелено строителство във Флорида.

Много препятствия

По пътя към сбъдването на своята мечта Китсън се натъкнал на порой от трудности. Първо го засегнала глобалната финансова криза, която започна през 2007 г., точно след закупуването на земята. Пазарът на недвижими имоти се сринал. Строителството било замразено.

Някои местни жители са се противопоставили на плановете, страхувайки се, че изграждането на селище ще навреди на околната среда и боейки се от евентуалната загуба на своя селски начин на живот. Sierra Club – водеща местна екологична група – дори заплашила, че ще заведе дело, за да блокира покупката на земя от страна на Китсън от семейство Бабкок, собственици на терена от 1914 г.

Китсън преодолял всичката тази съпротива, като след закупуването на огромното ранчо продал огромна част от земята на щата Флорида – на половин цена – за създаване на резерват за дивата природа. Оттогава насам влажните зони са възстановени, а земеделските земи са превърнати в местообитание за пантери. Сега местни еколози споделят със задоволство, че подобна работа по консервацията никога не се е случвала по-рано.

babc_img_solar-panels2

Друга драма бил въпросът дали соларната енергия е удачна алтернатива.

Цял град, който да се захранва от слънцето? Такова нещо никога не е правено досега, където и да било по света“, коментирал Ерик Силаги, президент и изпълнителен директор на държавната електроразпределителна компания Florida Power and Light (FPL). При първата си среща с разработчика на недвижими имоти преди девет години Силаги разказал за високата цена на слънчевата енергия, обяснявайки на Китсън защо визията му е нереалистична – просто твърде скъпа. „Сид слушаше внимателно и накрая каза: „Добре. Ние просто ще ви дадем земята“, спомня си Силаги. „Това, честно казано, ме изненада. Стоях и се питах какво каза този човек?!“ Китсън дарил 443 акра на FPL за соларнате ферма. Прес-материалите за процеса, който тече в ранчото, не спирали да говорят за „първия соларен град“. Фермата е 75-мегаватова и капацитетът й е достатъчен да захранва 21 000 домове – колкото горе-долу са планирани за „ранчото Бабкок“, според FPL. „Този човек ни накара да сме по-добри, да мислим креативно, да правим нещата различно“, казва сега Силаги. „Той просто не приема „не“ за отговор!“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*