Половината от Големия бариерен риф умира

Австралийски учени обявиха, че само седем процента от Големия бариерен риф, който привлича огромно количество туристи всяка година, е незасегнат от повсеместното избелване, което вероятно вече е унищожило половината от коралите в рифа.

Избелването се случва, защото водата е твърде топла. Това принуждава коралите да експулсират живеещите в тях водорасли и да се калцират, поради което стават бели. Слабо избелените корали могат да се възстановят, ако температурата на водата спадне, в противен случай те просто умират.

great-barrier-reef-261727_1280

Въпреки че въздействието на избелването е изострено от един от най-силните климатични феномени – Ел Ниньо през последните 20 години, учените смятат, че основната причина за явлението е изменението на климата на планетата.

„Никога не сме виждали подобен мащаб на избелване досега,“ коментира професор Тери Хюс от националното оперативно звено по избелването на коралите в Австралия. Групата е извършила въздушни изследвания на рифа, който е обект на световното наследство.

„Нашата оценка е, че в момента близо 50 процента от коралите вече са мъртви или умиращи“, казва Хюз.

Големият бариерен риф се простира на 2 300 км по протежение на североизточното крайбрежие на Австралия и е най-голямата жива екосистема в света.

„Имаше някои, които казаха, че най-лошото вече е минало. Ние отхвърляме тов твърдение“, заяви пред репортери министърът на околната среда Грег Хънт. „Нека да се знае, че това е значимо събитие!“

2 коментара

  1. НА Добринище една зима преди години на междинна станция пуснаха чалга с насложена обемно растапяща снега облъчваща …

    Заснехме как снега в зоната на облъчване от тонколоните на междиина станция почна бясно да се топи..поискахме да спрат музиката веднага спря топенето

  2. Трябва да се вземат мерки срещу наГлото облъчване от сателити с което врагове растопиха много ледници и увреждат и бариерния риф.

    Преди години писмено протестирах отговориха ми че трябвало да правят мониториг…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*