Инвеститори: комуналните фирми трябва да правят стрес-тестове заради изменението на климата

Комуналните компании от сферата на електроенергията трябва да се подложат на стрес-тестове, за да се види как техните бизнес-модели ще се справят с ограничаването на глобалното затопляне, обявиха инвеститори.

В ръководство, публикувано в петък, група от над 270 институционални инвеститори с активи на стойност повече от 20 трилиона евро заявяват, че са загрижени, че стратегиите на комуналните дружества не са в съответствие с глобалната цел за ограничаване на покачването на средните температури на планетата с до 2 градуса спрямо прединдустриалните времена.

twilight-532720_960_720

Производството на възобновяема енергия постоянно се увеличава. Това, заедно с намаляването на потреблението поради подобряването на енергийната ефективност и скромния икономически растеж, извежда традиционното централизирано производство на електроенергия извън стандартния начин на функциониране. Големите електроцентрали трябва да бъдат преобразувани. Те следва да бъдат затворени или превърнати в резервиращи системи, се казва в доклада.

Новите участници на енергийния пазар, такива като Google, сега се очертават като конкуренти с модерни решения за управление на електрозахранването. Затова електрическите компании трябва да разработват нови бизнес-планове. Те трябва да се съсредоточат върху въвеждането на повече чиста енергия, ново поколение мрежи, нови услуги и запазване на клиентите.

„Като инвеститори ние трябва да знаем как електроразпределителните дружества ще се справят с огромната промяна, която е вече на ход в тази индустрия; как ще се справят със значителните рискове, породени от тези тенденции, и как планират да се възползват от новите възможности“, се казва в доклада.

Ютилити компаниите следва да определят дългосрочни стратегии за управление на рисковете и възможностите, свързани с изменението на климата, сочи документът. Въпреки, че изкопаемите горива ще продължат да играят роля в производството на енергия още доста години, комуналните компании трябва да имат ясна дългосрочна стратегия за намаляване на своите емисии и справяне с бъдещите по-високи цени на въглеродните емисии.

„Изключително важно е … комуналните дружества да предприемат задълбочени стрес-тестове на своите дейности и да информират инвеститорите как в свпоте бизнес-модели предвиждат да се справят … в лицето на климатичните промени“, обясни Ема Хърд, изпълнителен директор на Инвеститорска група по изменението на климата – Австралия и Нова Зеландия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*