Конвертор за вятърна енергия е вдъхновен от древните лодки

Една млада тунизийска фирма е почерпила вдъхновение от ветроходните лодки на древния Картаген, за да разработи конвертор за вятърна турбинабез витла и без въртящи се компоненти. За нея се твърди, че е по-ефективна от традиционните турбини, както и по-безопасна и по-тиха. Saphon Energy казва, че аеродинамичната структура с формата на лодка като купа може да улавя два пъти повече вятърна енергия от конвенционална турбина – при една и съща покривана площ.

saphon

Проектантите изучавали технологията на старите ветроходни лодки, както и движението на птиците и рибите, по време на проектирането. Те били вдъхновени от моряците на древната цивилизация на Картаген, намирал се в близост до днешната тунизийска столица. Безвитловият дизайн използва тяло без въртящи се части с формата на платноходка, комбинирано с конвертор, който следва траекторията на осморка във въздуха.

Разработчиците твърдят, че тяхната технология е способна да надскочи теоретичните ограничения на вятърните турбини, защото е безвитлова. Това я прави много по-ефективна от традиционните турбини.

Saphon Energy казва, че моделът им е в състояние да конвертира до около 80% от силата вятъра в електрическа енергия. Ниската цена пък може да направи технологията атрактивна за отдалечени места по света, където е трудно прокарването на електропреносна мрежа. Технологичната компания се надява да въведе разработката си в практиката чрез партньорство в Индия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*