Изменението на климата може да удуши Тихия океан за под 20 години

Ново изследване показва, че човешката дейност има толкова разрушителен ефект върху нивата на кислород в океаните в света, че може да доведе до „задушаване“ на части на Тихия океан. Това може да се случи твърде скоро – за около 15 години.

Затоплянето на океанските води им пречи да задържат кислород, както е при по-студената вода. Затова изследователи от щатския Национален център за атмосферни изследвания (NCAR) казват, че поглъщането на кислород от топлите горни слоеве на океана ще намалее и това ще навреди на морски екосистеми. Ако емисиите на парникови газове продължат да се увеличават със сегашната скорост, това навярно ще остави дълбоководните морски създания без кислорода, който им е нужен за оцеляването им.

sun

Въведението на изследването прогнозира, че „мащабно … насилствено деоксигениране е възможно в периода 2030-2040“, посочва Матю Лонг, океанограф от NCAR, водещ автор на новото проучване, което предупреждава за предстоящите проблеми. Съавтори на разработката са Къртис Дойч от Университета на Вашингтон и Така Ито от Технологичния институт на Джорджия.

Истинският проблем, разбира се, е много по-голям от чистия недостиг на кислород във водата. Подобно на съществата на земята, морски животни се нуждаят от кислород, за да оцелеят. В здравословната океанска среда фитопланктонът в най-горните слоеве на водата генерира кислород чрез фотосинтезата и след това се смесва с водите в дълбините. Растенията, рибите и другите организми, живеещи в областите, които учените наричат „зони с минимум кислород“ дълбоко под повърхността на океана, не са в състояние да оцелеят, ако намалеят нивата на кислорода, които постъпват чрез смесването на горните и долните океански слоеве.

Лонг и колегите му твърдят, че намаляването на кислорода вече е видимо вижда из някои части на океана. То ще може да бъде установено в доста по-големи области от Тихия океан съвсем скоро – още през 2030 г. Ако не се направи нищо за този проблем, ефектът от глобалното затопляне драстично ще разстрои природните системи в океана. При това влиянието на този процес няма да е равномерно разпределено из всички зони.

Проучването предупреждава, че е налице „рязко ускорение на намаляването на кислорода в океаните през първата половина на 21 век“, но при научното моделиране някои области от океана не са показали промени във времето преди 2100 г. Това показва, че влиянието на радикалната загуба на кислород ще бъде променлива в различните части на света, обясняват изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*