IKEA с план да стане 100% енергийно неутрален бизнес до 2020 г.

IKEA е добре позната с амбициите си да въвежда устойчиви практики и технологии, а в последните дни компанията даде да се разбере, че иска да стане изцяло енергийно неутрална до 2020 година. Шведската фирма е решена не само да направи преход към 100% възобновяеми енергийни източници до 2020 г., но и да засади повече дървета, отколкото използва в производството си. Освен това веригата възнамерява да ограничи продажбите си само до енергийно ефективни продукти като LED крушки, хладилници и индукционни печки.

Ивестирайки в допълнителни соларни и ветроенергийни ресурси, IKEA планира да произвежда толкова енергия, колкото изразходва. В момента компанията притежава обширни вятърни паркове и слънчеви електроцентрали, които подсигуряват 27% от потреблението на енергия на фирмата. IKEA планира да увеличи този дял до 70% през 2016 г. и до 100% към 2020 г.

Що се касае до използваните материали, засега IKEA се старае да „се въздържа“ от използване на дървета, отглеждани в тропическите гори, които са от съществено значение за планетата.

forest-931706_960_720

В допълнение към това плановете на компанията са тя да започне да засажда толкова нови дървета, колкото използва всяка година за създаването на своите продукти. Новият план ще изисква първоначална инвестиция от близо 2 милиарда долара.

Наречена „Позитивна стратегия за хората и планетата“, тази инициатива ще има положително въздействие не само върху околната среда, но и върху компанията и парите на нейните потребители, посочи Микаел Олсон, президент на IKEA.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*