Германия си е осигурила резервни мощности за следващата зима

Германия си е подсигурила 5 400 мегавата резервно захранване, от което навярно ще се нуждае през предстоящата зима, за да се справи с колебанията на пиковото търсене и предлагане, каза енергийният регулатор на страната в понеделник.

Енергийно-транспортните мрежи в Германия не се разрастват достатъчно бързо, което изисква схеми за резервиране. Те ще се администрират от местната енергийна агенция, която следи за стабилността на мрежата, с цел избягване на прекъсванията на електрозахранването и регионалните сривове.

electricity-88450_960_720

„Изискването за резервни 5400 мегавата мощност може да бъде покрито от електроцентрали, които са вече регистрирани“, заяви агенцията в комюнике.

Германия затвори 40 процента от ядрените си мощности наведнъж през 2011 г., след ядрената катастрофа във Фукушима в Япония. Страната се зае със сериозни инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Това обаче създаде известни проблеми. Например интензивното производство на вятърна енергия в райони, където няма достатъчно преносна инфраструктура, съаздаде натиск върху преносните мрежи.

Правителството на Берлин прогнозира, че ще има достатъчно нови далекопроводи, които ще бъдат изградени до 2017 г., за да се транспортира вятърната енергия от севера към индустриалния юг, който по-рано разчиташе много на ядрената енергия. Строителството обаче се бави, а м Междувременно делът на енергията от възобновяеми източници достигна 30 на сто от общата енергийна продукция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*