Могат ли електромобилите да разчитат само на соларна енергия?

Електрическите автомобили се движат, разчитайки на електрическата енергия от батериите си. Фотоволтаичните панели пък произвеждат електрическа енергия. Тогава възможно ли е един електромобил да разчита само на соларна енергия?

Отговор на този въпрос ще търсят жителите на един японски град недалеч от Токио, който ще се превърне в терен за тестване на електромобили, работещи само и единствено със слънчева енергия.

Група компании, сред които Mazda, Think Global, EnerDel и Itochu, ще провеждат експеримента си в града Цукуба. Там те ще изпробват електро-автомобили, които ще зареждат батериите си само със соларно електричество посредством бързодействащо зарядно устройство. Самото зареждане ще се извършва на електростанции при местните магазини FamilyMart.

Автомобилите ще са Mazda2., в Япония по-познати като Mazda Demio. Те са оборудвани с електрическа система за задвижване, произведена от Think. Всяка система ще съдържа литево-йонни батерии от EnerDel.

Соларните панели ще са прикрепени към стационарни системи за производство и съхранение на електроенергия, проектирани отново от EnerDel. Към всяка от тях ще има станция за бързо презареждане на електромобили. Стационарните системи за съхранение ще натруват и запазват енергията, произведена от фотоволтаичните панели, и изцяло ще зареждат возилата.

Шофьорите ще разполагат със смарт-карти, които ще се използват за таксуване, проследяване на презарежданията, достъп до самите автомобили и до станциите за презареждане.

Според специалистите на EnerDel, комбинирането на съхранение чрез батерии с устройствата за бързо презареждане ще позволи в тази система да се използва прав ток, което значително ще намали времето за презареждане на автомобилите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*