Бивш мексикански външен министър поема дейностите за климата в ООН

Патрисия Еспиноза, Снимка: CTBTO Photostream, CC-BY-2.0

Бившият мексикански външен министър Патрисия Еспиноза е номинирана да стане ръководител на дейностите по климата при ООН. От нея ще се очаква да направи така, че да укрепи Споразумението от Париж 2015, за да се помогне за прехода на световната икономика от изкопаемите горива към чиста енергия.

Кристиана Фигерас от Коста Рика, която ще се оттегли от поста през юли след шест години като ръководител на Секретариата на ООН по изменението на климата, написа в Twitter, че Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е номинирал Еспиноза за неин приемник.

Патрисия Еспиноза, Снимка: CTBTO Photostream, CC-BY-2.0
Патрисия Еспиноза, Снимка: CTBTO Photostream, CC-BY-2.0

Сега Секретариатът трябва да одобри номинацията чрез 11-членно бюро, чиито членове представляват групи на правителствата по целия свят. В момента това бюро се ръководи от френския министър на околната среда Сеголен Роял.

Бюрото не е известно с отхвърляния или оспорвания на номинации на генералния секретар, посочват дипломати.

57-годишната Еспиноза, която работи като посланик на Мексико в Германия, спечели много добри оценки при Годишните преговори за климата на ООН в Канкун, Мексико, през 2010 г., когато тя беше външен министър. Делегатите станаха на крака и я аплодираха, след като тя помогна за постигането на споразумение за подновяване на преговорите по ограничаване на глобалното затопляне след провала на срещата в Копенхаген през 2009 година. Тези преговори на 195 страни достигнаха своята кулминация със Споразумението от Париж през 2015 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*