Германия ще се отърве от въглищата „доста преди 2050 г.“

Производството на енергия от въглища в Германия трябва да се прекрати и това ще стане „доста преди 2050 г.“, гласи един проекто-документ на Министерството на околната среда, за който съобщи Ройтерс във вторник. Призивите за прекратяване употребата на въглища станаха още по-интензивни в Германия след Споразумението за климата, подписано в Париж. Сега обаче правителството трябва да изготви национален план за тадействия по климата до 2050 г. Това трябва да се случи до средата на 2016 г. Очаква се в него кабинетът да очертае пътя за прекратяване използването на изкопаеми горива и постигане на целта си за намаляване на емисиите на CO2 с до 95% в сравнение с нивата от 1990 г.

solar-panel-918492_960_720

Проектът очаква подписите и печатите и на другите министерства. Той очаква благословията и на министъра на околната среда Барбара Хендрикс.

Един от ключовите акценти в документа е решението CO2 емисиите от енергийния сектор да бъдат намалени наполовина до 2030 г. в сравнение с 2014 г. Предлага се и създаването на комисия, която да изготви насоки как да се преустанови употребата въглища, без да се създават икономически затруднения за работещите в райони, където се добиват въглища.

Наред с това се предвижда по-бързо разширяване на възобновяемите източници на енергия, отколкото в момента. Посочени са и мерки за подкрепа за системите за добив на слънчева енергия. Ключов фактор е и указанието за подкрепа за научни изследвания в областта на технологиите за енергийно съхранение. Тя следва да се удвои през следващите 10 години, се казва в документа.

1 коментар

  1. САЩ, Китай, Бразилия и Япония правят 50% от световното замърсяване!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*