„Умният“ дом вече не е екзотика за американците

Осведомеността на потребителите относно интелигентните и „свързани“ домове бързо нараства, според констатации, публикувани от изследователите от „Kelton Global and Research Now“.

Поръчано от Nest, производителя на “умни“ термостати, проучването си е поставило за цел да разкрие потребителските настроения относно „интелигентния“ дом и пазара на продукти за него. За съжаление изводите от него важат, засега, само за пазара в САЩ.

monitor-1356061_960_720

Проучването е установило, че 81 процента от американците притежават или искат да си купят продукт, свързан със „свързания дом“ в рамките на следващата година. Респондентите съобщават, че основната полза от наличието на продукти за интелигентния дом са увеличеното удобство (54 процента), повишената сигурност (44 процент), намаляването на сметките за енергия (38 процента) и повишаването на общата стойност на имота (с 21 на сто). Трийсет и осем процента от анкетираните са по-заинтересовани от продукти за „свързания дом“ днес в сравнение с преди 6 месеца.

Повишеният интерес дава отражение и върху търговията на дребно. „Някога разглеждани като луксозни стоки, продуктите за умния дом са вече достигат до масовите потребители във всички възрастови групи“, казва Том Бернтал, основател и главен изпълнителен директор на Global Kelton. „Това, което настоящото изследване ни показва, е, че „свързаният дом“ става гореща тема и има няколко важни марки, които проправят пътя към навлизането на тези технологии,… и все повече потребители обмислят ползите от свързания начин на живот“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*