Сан Диего ще използва 100% възобновяема енергия

Сан Диего решително е поел по пътя на чистата енергия и рязкото намаляване на емисиите на парникови газове. Градът има ясна амбиция – и също толкова ясен план – как да стане въглеродно неутрален.

Възобновяемите енергийни източници са един от стълбовете на този преход, най-вече в лицето на слънчевите и ветроенергийните системи. Сан Диего вече е на второ място в САЩ по генериране на слънчева енергия. Соларните инсталации са нараснали с 76,6% за две години до 189 мегавата към края на 2015 г.

san-diego-3727_960_720

Увеличаването на дървесната маса в града с 35 процента до 2035 г. е вторият основен елемент от стратегията. Този ход се разглежда като дори по-важен от заложените цели за чиста енергия и емисиите на парникови газове, защото дърветата улавят въглерод. Все повече учени-климатолози признават важността на възстановяването на екосистемите за усвояването на атмосферния въглероден с цел спиране на глобалното затопляне и опазване на биологичното разнообразие. Увеличаването на дървесната плътност води до възстановяване на водните цикли, почвите, пасищата, влажните зони и горите. Дърветата могат да поемат гигатонови обеми CO2 от атмосферата, връщайки състоянието на атмосферата към прединдустриалните нива на безопасност и стабилност.

Третата цел на Сан Диего е увеличаване на рециклирането и компостирането, така че преработката да обхваща до 90 на сто от всички твърди отпадъци.

Транспортът е четвъртият елемент в зелената политика на града. Тук основна задача е намаляването на пътуванията с лични автомобили наполовина до 2035 г. За да се редуцира използването на личните МПС, градът ще направи големи инвестиции в обществения транспорт и инфраструктурата за колоездене. Градската управа планира половината от автопарка в града да е с електрически превозни средства.

„Днес ние сме изправени пред проблем, който засяга всички ни. Отговорността ни като град е се гарантираме чист, устойчив Сан Диего за поколенията напред“, казва Кевин Фалконер, кмет на Сан Диего, в своето въведение към Плана за действие за климата. „Жителите …. от различните среди се обединяват за проактивно справяне с проблемите на околната среда, укрепване на нашата икономика и подобряване на качеството на живот в града ни.“

Решителният план на Сан Диего се ползва с подкрепата на двете основни партии в местната власт. За разлика от Парижкото споразумение за климата, подписано през декември 2015 г. от 195 страни, зеленият план на Сан Диего за намаляване на емисиите на парникови газове е правно обвързващ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*