Икономиките по света може да се свият до средата на века поради недостиг на вода

Икономиките в големи части на света могат да се свият драстично до средата на века поради това, че прясната вода става все по-ограничен ресурс заради изменението на климата, предупреди Световната банка.

Близкият изток ще е засегнат най-тежко. Брутният вътрешен продукт на страните от региона може да спадне с до 14% до 2050 г., ако не се вземат мерки, за да се преразпределя водата. Тези мерки следва да включват решения за повишаване на водната ефективност и инвестиции в технологии като обезсоляване и рециклиране на водата.

wave-545130_640

Глобалното затопляне може да предизвика силни наводнения и засушавания, а за районите с наличие на зимен клмат може да означава снеговалежите да бъдат заменени от дъждове – с по-високи темпове на изпарение, предупреждават експертите. Изменението на климата може да доведе и до промени на снежните покривки на планините. Те, наред с топенето на вътрешните ледници, осигуряват наличието на прясна вода, респективно сладководните ресурси ще бъдат накърнение от глобалното затопляне. Наред с това и покачване на морското равнище може да доведе до „замърсяване“ със солена вода на подпочвените води.

„Когато разглеждаме големите въздействия на изменението на климата, те по един или друг начин ни засягат чрез промените във водите – независимо дали става дума за суша, наводнения, бури, покачване на морското равнище“, коментира Ричард Даманиа, водещ икономист и водещ автор на доклада на Световната банка.

Недостигът на прясна вода би могъл да окаже влияние върху всички сектори – от селското стопанство до енергетиката, сочи анализът на Световната банка. „Водата е, разбира се, от централно значение за живота, но тя е и в основата на икономическата активност“, каза Даманиа.

Недостигът на вода няма да има еднакво въздействие в световен мащаб. Икономиките в Западна Европа и Северна Америка ще бъдат до голяма степен пощадени, според анализите на Световната банка. Ала бързо растящите икономики като тези в Китай и Индия могат да бъдат силно засегнати. При „пояса Сахел“, който се простира из цяла Африка под Сахара, БВП може да намалее с около 11 на заради недостига на вода, заяви Световната банка. Подобно въздействие ще се усети и в Централна Азия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*