САЩ предлага 30-годишни разрешителни за вятъро-парковете да убиват орли

Държавни чиновници в САЩ предложиха да се издават разрешителни за срок от 30 години за ветропарковете, които да гарантират „прошка“ за хилядите избивани орли, които падат жертва на перките, кулите и електрическите проводници. Подобно правило миналата година бе отхвърлено от щатскя федерален съд. Сега отново се настоява за него – това значително ще разшири текущия петгодишен период на подобни разрешителни. Те се изискват от законодателството на САЩ за „случайно загиване“ на орли.

wind-blades

Ветроенергийните компании отдавна натискат американските служби по опазване на рибния и дивия живот да удължат сроковете на тези разрешителни. Инвеститорите настояват, че продължителността от пет години е малка и създава „несигурност“, която затруднява инвестициите в процъфтяващата индустрия на възобновяемата енергия.

През 2013 г. Агенцията по опазване на дивия живот и аквакултурите в САЩ одобри план за удължаване на въпросните разрешителни за избиването на орли до 30 години. Федералният съд обаче отмени това решение, като се съгласи с природозащитните организации, че Агенцията не е успяла адекватно да оцени екологичното въздействието на мярката.

Ревизираното предложение цитира значитения подем в много сектори на енергетиката на САЩ, особено ветроенергийната, в момент, в който броят на плешивите орли нараства, а популацията на златните орли е в упадък. Независимо от това Агенцията е заключила, че популацията от около 40 000 златни орли може да понесе загубата на около 2000 птици годишно, без това да я застраши. Също така Агенцията предполага, че плешивите орли, които се оценяват на около 143 000 в цялата страна, биха могли да понесат около 4200 смъртни случая годишно, без това да се застрашава вида.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*