Ню Йорк наложи такса от 5 цента за найлоновите торбички

Градският съвет на Ню Йорк одобри законопроект, който изисква търговските обекти да таксуват по 5 цента за всяка найлонова или хартиена торба, взета от потребителите при плащане на касите. Кметът Бил де Бласио е категоричен, че ще подпише проекта.

Законопроектът бе подкрепен от 28 от 48-те градски съветници. Той има за цел да насърчи потребителите да се насочат към торбите за многократна употреба. По този начин градът трябва да намали количеството боклуци, които се депонират. Законът ще влезе в сила през октомври.

plastic-bag-23746234.jpeg.650x0_q85_crop-smart

Магазините, които нарушават новия закон, могат да бъдат глобени с по 250 долара за първо нарушение и по 500 долара за последващи нарушения.

Повечето от торбичките, използвани от купувачите, не се рециклират. Това принуждава градската управа да плаща милиони долари, за да изкарва всичките 91 000 тона найлонови и хартиени торби, които се генерират всяка година, до депата за отпадъци. Така щетата е най-малко двойна – пликчетата замърсяват околната среда и струват скъпо на обществото в града.

Градската управа е изчислила, че таксата от 5 цента може да намали изхвърлянето на найлонови и хартиени пликчета с около 60 процента. Преценките се основават на опита на други градове, каза кметът Де Бласио в изявление, разпространено след гласуването в съвета.

Инициативата на кмета на Ню Йорк OneNYC за опазване на околната среда има за цел да елиминира напълно транспортирането на отпадъци към депата за боклук до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*