Кои са десетте най-зелени страни в света?

Финландия е на първо, а България – на 33 място в световната класация на най-екологичните страни, по данни на Индекса на екологичното представяне 2016. То класира общо 180 страни по това как опазват екосистемите и човешкото здраве.

helsinki-1269310_960_720

Всички сме наясно, че ние, човеците, вредим доста сериозно на планетата, в която обитаваме, и само от нас зависи да променим това – няма „бавачка“, кяото да почисти след нас тази Земя. Като че ли в последно време все повече хора осъзнават това. Все повече правителства предприемат действия в тази посока, показателно за което е и Парижкото споразумение за климата от миналата година.

За насърчаването на тази позитивна надпревара между държавите изследователи от университетите в Йейл и Колумбия заедно със Световния икономически форум от години разработват Индекса на екологичното представяне (EPI), който се прави веднъж на всеки две години. Най-новият доклад прави глобална класация на 180 страни според екологичните им показатели и мерки. Подредбата показва как страните се справят с предизвикателството да защитят екосистемите и човешкото здраве. Целта е да се осигури практически инструмент, чрез който политиците да разберат по-добре и да подобрят начина, по който техните страни прилагат политики за опазване на околната среда.

Най-новото издание на този индекс говори за редица подобрения в глобалните усилия за опазване на климат и пестенето на енергия, въздействията върху здравето, водите и канализацията. Фокусираните усилия за подобряване на достъпа до чиста питейна вода и канализационна инфраструктура драстично са намалили смъртните случаи от заболявания заради мръсна вода. От 2000 г. насам броят на хората, които нямат достъп до чиста вода, е намален почти наполовина – от над един милиард до 550 млн. Подобрено е и опазването на местообитанията, според доклада.

От друга страна има и още много работа за вършене в други области. Според статията на Иейл относно доклада, 23 процента от страните имат „нулево пречистване на отпадъчните води“. Рибарството в света е в отчайващо състояние, повечето рибни запаси с „изложени на риск от колапс“. Замърсяването на водите продължава да е тревожна тенденция. Повече от 3,5 милиарда души – половината от хората на планетата – живеят в страни с опасни нива на замърсяване на водите.

Голямата награда за отличник в опазването на природата и хората е Финландия с резултат от 90.68. България е на 33 място в същата тази подредба. Ето ги и топ-10:

  1. Финландия (90.68)
  2. Исландия (90.51)
  3. Швеция (90.43)
  4. Дания (89.21)
  5. Словения (88.98)
  6. Испания (88.91)
  7. Португалия (88.63)
  8. Естония (88.59)
  9. Малта (88.48)
  10. Франция (88.20)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*