Бавните червеи реагират бързо на изменението на климата

Чудно нещо е евеолюцията – тя може да се случва доста бързо, когато се налага. Е, поне при малките организми. Изследователи са провели тестове „в естествена среда“ със симуилация на изменение на климата и открили, че само половин градус затопляне на почвата изменя генома на малките червеи. Става дума за изненадващо бърза промяна.

worm-1042048_1920

Може ли еволюцията се справи с текущите бързи промени в климата? Отговорът на този въпрос е много важен по отношение на опазването на всички животни, растения и микроорганизми, с които ние, хората, ще споделяме планетата в бъдеще.

Изследователи от Университета в Аархус са разкрили част от отговора на този проблем с помощта на… малки червеи.

В продължение на седем години червеите били изложени на по-топъл и сух климат – отчасти симулиран чрез използването на непромокаеми завеси. Това станало възможно в една експериментална зона в близост до датския град Йегерсприс. Въздействието върху гените им направило силно впечатление на учените. Общо 12 на сто от генетични промени, които изследователите открили у червеите, могат да бъдат пряко свързани с промените в температурата на почвата и влагата.

„Това е изненадващо бързо, особено в светлината на факта, че почвата стана едва с половин градус по-топла. Струва си да се подчертае, че промените са причинени само от прякото въздействие на „изменението на климата“, подчерта доц. Томас Батайлон от изследователския център по биоинформатика при Университета в Аархус.

Той е основният автор на статия за проекта, която наскоро беше публикувано в научното списание Global Change Biology.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*