Индия предвижда $6,2 милиарда за засаждане на нови гори

През миналия век Индия претърпя обширно обезлесяване, което доведе до унищожаване на местообитания на дивия живот, намаляване на плодородната земя, както и свиване на една важна CO2-поглъщаща система. Сега обаче правителството има план да обърне нещата. Индийският министър на околната среда, горите и климата Пракаш Джавадекар наскоро обяви плановете на страната да вложи 6,2 милиарда долара за създаването на нови гори. „Нашата горска покривка драстично ще се увеличи, а това ще доведе до постигането на нашата цел – 33 на сто дърво покритие и поглъщане на 2,5 милиарда тона въглеродни емисии,“ заяви еко-министърът.

forest-505860_640

Планът на Индия предвижда засаждане на дървета върху земя, където не е имало гори за дълъг период от време. Индийското правителство предвижда това да се случи чрез отделянето на въпросните 6,2 милиарда долара за залесяване посредством Фонд за компенсаторно залесяване. Той ще бъде създаден чрез съответерн нормативен акт. В документа ще бъде заложена и целта – да се увеличи общата горска покривка от 21,34 процента до 33 процента.

Фондът ще се финансира от таксите, плащани от фирмите за използването на залесена земя от 2006 г. Според проучване на Центъра за наука и околна среда, горското министерство в Индия е разрешило използването на 1,29 милиона хектара гори „за не-горски цели“ от 1980 г. насам.

Проекто-наредбата за създаването на новия фонд за залесяване вече е одобрена от долната камара на индийския парламент и чака одобрение в горната камара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*