Леопардите са загубили над 75% от местообитанията си

Първото по рода си глобално проучване на емблематичните котки – леопардите – е установило, че състоянието на популацията им е по-зле от досега смятаното.

До съвсем неотдавна леопардите, едни от най-знаковите големи котки на планетата, са имали достатъчно място, където да се скитат. Сега? Не толкова много.

leopard-515509_960_720

Първият глобален анализ – тригодишно проучване от големи имена като Националното географско дружество в САЩ, Зоологическото общество на Лондон, „Пантера“ и Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси – е установил, че не само са критично застрашени няколко подвида и регионални популации, но и общата загуба на местообитания е много по-голяма от очакваното.

Тъй като леопардът (Panthera Pardus) в исторически план обитава много широки ареали и има впечатляваща способност да се адаптира, досега се е смятало, че видът не е „твърде ужасно застрашен“. Уви. Проучването е установило, че докато леопардите исторически са обитавали около 35 милиона квадратни километра из цяла Африка, Близкия изток и Азия, днес те разполагат с едва 8,5 милиона квадратни километра. Големите котки са загубили 75 процента от своите местообитания.

„Леопардът е трудно за наблюдение животно и навярно поради това е било необходимо толкова дълго време, за да се забележи глобалният спад в популацията му,“ обясни водещият автор на проучването Андрю Джейкъбсън от Института по зоология при Зоологическото общество на Лондон. „Това изследване е първото по рода си, което оценява състоянието на популацията на леопарда по целия свят и всичките му девет подвида. Нашите резултати оспорват конвенционалното предположение, прието на многоместа, че леопардите си остават относително многобройни не са сериозно застрашени“.

Докато леопардите в Северна и Западна Африка преживяват доста трудни времена, техните братовчеди в голяма част от Арабския полуостров и обширни райони от Китай и Югоизточна Азия са почти напълно лишени от местообитание. Техните ареали рязко са намалели с близо 98%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*