Екстремните климатични явления са свързани с по-тежки случаи на астма

Екстремнте топлини и обилни валежи са свързани с повишен риск от хоспитализация поради астма, забелязали са учени от Мериленд.

Въз основа на данните от повече от десетилетие относно хоспитализациите поради астма (115 923 случая от 2000 до 2012 г.), изследователи от Университета в Мериленд са забелязали по-висок риск от влизане в болница заради астма след прекомерни топлини или екстремни валежи. Увеличението на риска е особено ясно изразено през летните месеци. Откритията на изследователите бяха публикувани в списание Environmental Health.

cyprus-1129120_960_720

„Досегашни научни изследвания показват, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести, по-интензивни и по-дълготрайни в резултат на нашия променящ се климат. Нашето изследване показва, че увеличаването на броя на екстремните температурни и валежни събития, особено през летните месеци, води до повече хоспитализации заради астма в Мериленд“, каза д-р Амир Дапкота, старши автор на изследването и професор в Института по приложно зравеопазване в Мериленд.

Най-новите данни сочат, че над 430 000 възрастни и 125 000 деца в Мериленд живеят с астма. Изследователите са наблюдавали 23% увеличение на риска от хоспитализации заради астма след изключителни жеги през летните месеци. Този риск е най-висок сред 5-17 годишните. По същия начин и екстремните валежи през летните месеци увеличават риска от хоспитализации заради астма – с 11%. „Нашите данни показват, че рискът от хоспитализация заради астма, свързани с екстремни климатични събития, варира при различните демографски подгрупи в Мериленд. Ние трябва да имаме предвид подобни разлики, когато планираме реакциите на общественото здравеопазване към изменението на климата“, каза д-р Сутяджет Сонежа, докторант и сътрудник в Института, водещ автор на изследването.

Изследователите предполагат, че екстремните жеги през летните месеци могат да доведат до по-висока концентрация на вредните замърсители на въздуха като озон, за които е известно, че изострят астмата. Екстремните валежи пък могат да доведат до освобождаване на поленовите спори, което води до тежки пристъпи на астма и последваща хоспитализация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*