Производителят на PC памети Rambus мята погледи към LED пазара

Rambus – компания, добре позната на PC пазара със своята технология за памети, е разработила процес за производството на плоски LED панели, които могат да заменят таванското офисно осветление.

През идната седмица компанията ще покаже прототипи на разработената система. За нея фирмата твърди, че може да намали производствените разходи за LED осветление за комерсиални сгради, както и за дисплеи с плосък панел.

Миналата година Rambus е закупила патентите от Global Lighting Technologies за компоненти за LED осветителни панели. На практика технологията касае не точно светодиоди, а нещо, което се прави чрез тях. Става дума за панел, по чиито краища се разполагат светодиодите. Вътре в самия панел, който е прозрачен и дебел около 12 мм, има „светлинни пътечки, направени чрез структурата на самата пластмаса, от която е произведен панелът – вътре се образуват миниатюрни отражателни „лещи“, които пречупват светлината и я отразяват така, че от целия прозрачен панел струи светлина.

Ако системата се окаже успешна, въпросните панели биха могли да заменят сегашните флуорисцентни лампи в офис сградите. Освен това светлинните плоскости биха могли да се използват и за други комерсиални приложения. С подобни качества потребителите могат да намерят още причини да се спрат на LED осветлението, освен икономичността – ниската цена в дългосрочен план, липсата на вредни елементи и дългия живот на LED.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*