Финландски тестови е-автобуси на градския транспорт се зареждат по спирките

Енергийно ефективните и в същото време ценово ефективни електрически автобуси са важна стъпка към нулево-емисийния обществен транспорт, който може да направи градовете ни по-чисти. Ниската консумация на енергия също така намалява оперативните разходи на автобусите.

Сега първите финландски е-автобуси с бързо зареждане, които са собствено производство, вече обикалят улиците на Еспоу – втория по големина град в страната.

ECV-e-bus-600x522

Финландските електрически автобуси се зареждат автоматично -на автобусните спирки, докато пътниците слизат и се качват вътре. „Батериите на електрическите автобуси могат да се зареждат с достатъчно енергия за следващата обиколка – в рамките на 1,5-3 минути. Благодарение на алуминиевото си шаси автобусите са леки, а също така са тихи и енергийно ефективни“, казва Киммо Еркила, управител на фирмата-създател на автобусите – Linkker Oy.

За момента финландските е-автобуси кръстосват само Еспоу, но скоро ще бъдат въведени и в Хелзинки и Турку – това лято. Целта е и други градове да за да се включат в разработването на електрически автобуси за нуждите на градския транспорт.

Проектът е дело на звеното ECV (Electric Commercial Vehicles ), което се координира от Техническия изследователски център VTT във Финландия, по програма на име Tekes EVE. В него са обединени голям брой бизнес-организации, изследователски институции и университети. ECV се стреми да разработва продукти за електрически превозни средства, които да бъдат произвеждани от местната индустрия и които да обхващат всичко – от компоненти до цялостни системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*