Едно от всеки 5 растения на Земята е в риск от изчезване

Едно от всеки пет растения на планетата е в риск от изчезване, разри първата глобална оценка на растителната маса на Земята. Тя е дело на Royal Botanic Gardens Kew и е публикувана в доклада „Състояние на растенията в света“. Цифрата е плашеща предвид бъдещето на хранителната сигурност на света. В доклада се констатира също, че около 2000 нови растителни вида биват откривани всяка година, което е съвсем лека утеха на фона на лошите новини.

fern-195876_960_720

Докладът показва, че в момента има около 390 000 известни вида растения. От тях хората използват само около 30 000 (най-вече за лекарствени приложения). Резултатите показват и, че над 5000 растителни вида са прескочили границите на своите местообитания и са се озовали на чужда земя, ставайки инвазивни видове, причинявайки щети за милиарди долари и евра всяка година.

От растителните видове, застрашени от изчезване, повечето са заплашени заради загуба на местообитания. Докладът говори за 31 процента, които се губят заради унищожаване на естествената среда в полза на земеделието, а други 21 на сто се губят заради дърводобивната промишленост. 13 на сто от загубата на местообитания се дължи на строителство и инфраструктурни проекти. Изменението на климата се очертава като по-малка заплаха, допринасяйки за около четири процента от заплахата.

Проф. Кати Уилис, научен директор на института, вижда известна надежда в положителните аспекти от резултатите, посочени в доклада, а именно в откриването на много нови видове всяка година. „Ние продължаваме да намираме нови видове дървета, нови видове храна: миналата година например са открити пет нови вида лук. Има огромни райони на света, за които ние не знаем какво расте там.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*