Безумни идеи се наложиха в енергийната визия на САЩ

Законът за модернизация на енергийната политика на САЩ, разписан през 2015 г. и одобрен наскоро от Сената на САЩ, е един от най-обсъжданите еко-закони в световното еко-общество. Той съдържа много ключови решения, сред които създаването департамент по енергетика, който да набира и канализира ресурси от частния сектор, академичните среди, както и правителството.

logs-918931_960_720

И като всяко друго нещо, което е резултат от компромис между противопоставящи се партии, има известна доза…. хм, недоразумения. Ето някои от тях.

„Чисти въглища“: промотирането на изследвания в областта на въглеродното улавяне и съхранение с цел „да се създаде всеобхватна програма за технологични иновации за чисти въглищни чрез научни изследвания, разработки и реализация“. Да мислиш как тепърва да развиваш каквато и да е политика за въглища в лето 2016 е абсурдно.

Горене на биомаса: едно от най-спорните изменения в законопроекта е изгарянето на дърва за производство на електроенергия като „въглеродно неутрална“ технология. Тя стъпва на теорията, че отглеждането на нови дървета компенсира освободения въглероден двуокис от изгарянето на старите. Да, ала отглеждането на нови дървета иска десетилетия, а горенето им отделя CO2 веднага. Изобщо как може да се говори за горенето на каквото и да било като „екологична“ технология?

Нетното отчитане: обезщетяването на собствениците на слънчеви панели за излишната енергия, която те подават към електро-мрежата, става все по-спорен въпрос. Различните щати вече имат анализи, на база на които ограничават тази практика. Залагането й в подобен генерален план не е никак добра идея.

Експорт на природен газ: Това е голяма победа за фирмите за изкопаеми горива: законопроектът ще ускори издаването на разрешителни за големи крайбрежни терминали за износ на втечнен природен газ за Европа и Азия. Природозащитниците ненавиждат идеята да се изнася газ, защото това ще насърчи повече производство чрез фракинг. Зле за вносителите на газ, зле и за производителите.

1 коментар

  1. Предлагам да не се правим на „умници“ пред решенията на най-технологичната държава в света, а да се замислим.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*