Протест в София срещу горенето на отпадъци – едновременно с Флоренция и Париж

Протест срещу горенето на отпадъци организират природозащитници днес в центъра на София. Акцията ще е от 12ч. в градинката на Кристал по инициатива на гражданската инициатива „Не на изгарянето на отпадъци в София“. Тя ще изрази солидарност към протеста на майките във Флоренция срещу проект за инсинератор в техния град.

waste-incineration-266929_960_720

Приканват се хората да носят плакати с посланието „Не горете нашето бъдеще“ на български, италиански, френски и английски език, а на място ще се заснемат кратки видео-послания за слодарност към Флоренция. Сборният пункт е в 12ч. в градинката на Кристал откъм бул. Цар Освободител и ул. 6-ти септември, като след това акцията ще се пренесе пред Италианската легация.

С акцията в София гражданите с екологично съзнание ще потвърдят, за пореден път, несъгласието си с проекта на Столична община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София. „Настояваме за широко обществено обсъждане на екологичните, здравните и икономическите рискове, свързани с проекта, наред с подробна оценка на разходите и ползите от проекта и сравнение с алтернативни подходи към управлението на отпадъците, например действително работещо разделно събиране и интензивно рециклиране“, казват съорганизаторите от еко-сдружението „За Земята“.

Главните рискове, свързани с проекта за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София са:

  • aко инсталацията заработи, към вече силно замърсения въздух в София ще се добавят близо 13 допълнителни тона фини прахови частици годишно, както и още много други опасни замърсители като диоксини , кадмий, олово и живак, азотни оксиди и др;
  • чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират и компостират и да генерират приходи, ако се разделят при източника;
  • въпреки че първоначалното финансиране се очаква да бъде от Европейските фондове, оперативните разходи за поддръжка за 30 години напред ще трябва да идват от бюджета на СО, тоест от джоба на столичани чрез такса смет;

Солидарност към Флоренция ще изразят и парижани.

На 22-ри март тази година гражданите от инициативата „Не на изгарянето на отпадъци в София“ връчиха златен противогаз на заместник-кмета на Столична община Мария Бояджийска като „награда“ за приноса към замърсяването на въздуха на столицата, заради плана да се изгарят 200 000 тона отпадъци на година в ТЕЦ-София.

1 коментар

  1. Най-доброто решение за боклука е предложено от Роджър Пенроуз, британски астрофизик. За съжаление наблизо няма черна дупка с достатъчно голям момент на въртене – ако имаше можеше боклукът да се хвърля в ергосферата и да се получава енергия за сметка на намаляване на момента на въртене на черната дупка.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*