Рециклиранa утайка от кафе може да направи пътищата по-гладки

Утайката от сутрешното ни кафе може да направи и сутрешното ни пътуване към работното място по-гладко. Инженерите са измислили как да преобразят досадната утайка от кафето в… строителен материал за изграждане на пътища.

coffee-206142_960_720-600

Глобалната кафеена индустрия произвежда милиони тонове утайка всяка година. Повечето отива на сметището. Това не е лошо, защото утайката все пак е органичен материал, но Арул Арулраджа от Техническия университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, счита, че материалът може да се оползотворява.

„Едно от моите хобита е пиенето на кафе“, казва той. „Един ден, докато гледах как баристът изхвърляше утайката от кафето в кофата за боклук, си помислих, защо не погледнем на този материал от инженерна гледна точка?“

Арулраджа и колегите му започнали да събират досадната утайка от кафе от кофите за боклук на местното кафене и ги изсушили на 50°C. След това смесили седем части утайка от кафе с три части от друг отпадъчен продукт – шлака от стоманопроизводството – и добавили алкален разтвор, за да свържат всичко в „сплав“. Получената смес пресовали на цилиндрични блокове. Те се оказали достатъчно яки за използване в долния слой на пътищата – този, който стои под повърхността и осигурява основите на шосетата.

road-259815_960_720

„По наши изчисления утайката от смляното кафе от кафенета на Мелбърн може да се използва за изграждане на 5 километра шосеен път годишно“, казва Арулраджа. „Това ще намали отпадъка на депото и ще намали потребността от добиване на трошен камък“.

Изследването отразява и тенденцията за използване на зелени строителни материали, казва Каролин Бейли от Университета на Западна Австралия. „Дори обикновените компании започват да разработват рециклирани строителни материали – това не е вече само работа на „лудите“.

Ключова следващата стъпка от проекта ще бъдат мерките да се гарантира, че енергията, необходима за създаване на строителния материали от кафе, няма да е толкова много, че да надхвърля ползите от рециклирането, казва Бейли.

coffee-1287009_960_720-600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*