СЗО: 80% от градското население диша опасно мръсен въздух

Ново проучване на Световната здравна организация установи, че 80% от градските жители по света дишат въздух с качество, което е извън каквито и да е стандарти на организацията. Изследователите са сравнили 795 града в 67 различни страни в периода от 2008 г. до 2013 г. Те са анализирали нивата на фини прахови частици във въздуха – този вид замърсяване, което представлява най-голям риск за здравето на човека, защото води до рак на белите дробове, астма и дори потенциални кръвни съсиреци и съответно инсулти. В световен мащаб този тип замърсяване, по оценки на СЗО, води од 3 милиона случая на преждевременна смърт всяка година.

sofia-smog1

 

Градските жители в страните с ниски и средни доходи са най-тежко засегнати. Там отчетените нива на замърсяване са 5-10 пъти над границите на СЗО. В тези региони 98% от проучеваните градове се отличавт с лошо качество на въздуха – в сравнение със 56% при по-богатите страни.

Градовете в Европа, Северна и Южна Америка, както и западния тихоокеански регион, отчитат по-добро качество на въздуха като цяло, докато в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие градовете най-замърсени. За градовете в Африка има много малко данни, но наличната информация показва, че в изследваните райони замърсяването е по-голямо от средното.

Още по-тревожно от първоначалните заключения е това, че става ясно, че замърсяването на въздуха се влошава през последните години, въпреки че ефектите от него са доста по-добре известнии популярни в последно време. В световен мащаб замърсяването на въздуха се е увеличило с около 8% за изследвания период от пет години.

Специалистите от СЗО призовават градските власти да следят по-старателно качеството на въздуха и да прилагат повече мерки за намаляване на замърсяването. Това може да включва приоритизиране на транзитния трафик в градовете, прехода към по-екологични превозни средства, развиването на инфраструктура за насърчаване на гражданите да ходят пеш и да карат велосипеди и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*