Големият брегобегач намалява бързо заради глобалното затопляне

Големият брегобегач – птица, която прави една от най-дългите ежегодни миграции – продължава да намалява като популация, защото изменението на климата в арктическия й гнездови регион прави живота все по-труден, сочи ново проучване.

red-knot-386889_960_720

Снеговете в Арктическа Русия сега се топят по-рано през пролетта. Много от птичетата от вида голям брегобегач се излюпват твърде късно за годишния пик на храната от насекоми, стимулиран от размразяването на ледовете, според нов доклад, публикуван тази седмица. Той е сред първите, свързващи влиянието на затоплянето с проблемите за точно определен биологичен вид.

Недостигът на храна за крайбрежната птица, известна с ярко-червеното оперение при мъжките индивиди, означава, че пилетата израстват по-дребни и с по-къси човки. Това прави по-трудно улавянето на любимата им храна – черупковите организми, които живеят в приливните крайбрежни плитчини в топлите страни.

80% процента от птиците, родени в Русия с дълги клюнове, са оцелели до зряла възраст – в сравнение с едва 40 на сто от птичетата, които в крайна сметка са принудени ца ядат корени от морски треви из Африка, посочват учените. Корените са много по-малко питателна от мекотелите, показва проучването.

„Това е тревожно … и ние допускаме, че е възможно проблемът да засяга и други видове“, коментира по повод проучването Ян ван Гилс от Кралския холандски институт за морски изследвания по повод доклада, публикуван в списание Science.

В изследването са участвали учени от Холандия, Австралия, Франция, Полша и Русия. То се базира на данни за 33 години – сателитни снимки и информация за снегове, наблюдения на размера и хранителните навици на птиците.

Много видове крайбрежни птици мигрират към Арктика за да глездят, с цел избягване на хищници като грабливи птици и змии, каквито изобилстват из тропиците. Големият брегобегач е такъв вид птица. Някои от тези пернати, родени в Аляска, летят чак до Южна Америка.

Проучването предполага, че големият брегобегач навярно ще еволюира в посока по-малки тела и по-големи клюнове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*