Най-големият завод за обезсоляване в света е и с най-добра енергийна ефективност

Най-големият в света и най-модерен завод за обезсоляване на морска вода в света осигурява 20 на сто от водата, консумирана от домакинствата в Израел. Системата е на стойност около 500 милиона долара и използва конвенционална технология за обезсоляване, наречена обратна осмоза. Благодарение на серия от инженерни и материални иновации, обаче, системата произвежда чиста вода от морето евтино и в мащаб, каквито никога досега не са били постигани.

1l-image

Новият завод в Израел е наречен Сорик. Той беше завършен в края на 2013 г. Едва сега обаче инсталацията достига пъния си капацитет. Заводът ще произвежда 627 000 кубически метра вода дневно, доказвайки, че такива големи съоръжения за обезсоляване са практични.

Обезсоляването осигурява около 40 процента от водоснабдяването на Израел. Късно през 2016 г., когато и някои други заводи заработят, делът на обезсолената вода в потреблението на страната ще достигне 50 процента.

Сорик продава водата на най-изгодна цена за израелските власти – 58 американски цента за кубичен метър, което е по-ниска цена, отколкото днешните конвенционални инсталации за обезсоляване могат да осигурят. В същото време консумацията на енергия в завода е сред най-ниските в света, когато става дума за големи инсталации за обезсоляване.

Това е първата голяма инсталация за обезсоляване, която използва тръби под налягане с диаметър 16 инча, вместо 8 инча. Ползата от това е, че заводът се нуждае само четвърт от тръбопроводите и другите видове оборудване, типично за този вид системи. Това води до намаляване на разходите. Заводът има и високоефективни помпи и устройства за събиране на енергия.

Снимка: Water Technology

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*