Изследователи от Норвегия направиха батерии, зареждащи се за 1 секунда

Повечето хора се вълнуват от това колко време издържат батериите – колко часа трябва да издържи един телефон, колко километра трябва да измине една електрическа кола. Какво би станало обаче, ако една батерия може да се презареди само за секунда? Това навярно би довело до доста по-голямо спокойствие за джаджите ни, когато сме далеч от офисите и домовете си.

NMR-Banner-University-of-Oslo-630x346

Двама изследователи от Норвегия казват, че те са измислили точно такова устройство. Професор Ола Нилсен от катедрата по химия в Университета в Осло и Кнут Бярне Гандрут, възпитаник на университета, който сега работи в Белгия, казват, че са изобретили батерия, която може да се презарежда само за половин секунда. Тяхното откритие може да направи революция в индустрията на електрическите превозни средства.

„Създадохме батерия, която е най-бързо зареждащата се в света“, казва Гандруд. „Тя може да се презарежда за половин секунда. Като за начало ние смятаме, че това може да бъде добро решение за бъдещето на екологично чистите автобуси. За да останат относително леки, те няма да имат нужда от голяма батерия, защото ще могат сда се зарежат светкавично по самите спирки. На всяка спирка те ще получават моментално зареждане“.

Младият учен признава, че батерията, която той и професор Нилсон са измислили, може и да не е подходяща за частни леки автомобили. Но тя може да се окаже важна за градските автобуси и тежкотоварните камиони, които спират на много места по време на своите курсове всеки ден.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*