НАСА: април е седми пореден месец на рекордно високи температури

За седми пореден месец глобалните температури достигат нови рекордни нива. Температурите през април тази година са с 1,11 градуса Целзий по-високи в сравнение със средните температури за април през периода 1951-1980, според нов доклад на НАСА. Продължителността на тенденцията на затопляне предполага, че 2016 може да се окаже най-горещата година в историята – мрачна “титла“, дадена на 2015 година.

globe-960446_960_720

Записите на глобални температури в НАСА датират от 1880 г. и от тогава насам учените изследваъ внимателно моделите на глобалното затопляме. Институтът за космически изследвания Годард при НАСА публикува в събота най-новия си анализ на температурата на повърхността на планетата. Той показва, че температурите през април не са просто по-високи от всички предишни месеци април в историята – повишаването е белязано от много голяма разлика. Новият рекорд, поставен през последния месец, чупи предишния рекорд, отчетен през 2010 г., който беше 0.87C над средното изходно ниво за месец април.

Бързото затопляне през последните седем месеца може да се дължи отчасти на тазгодишния Ел Ниньо – явление, при което значителен обем топла океанска вода в Екваториална Тих океан влияе на повърхността на водата и нейната температура по целия свят. Въпреки че се очаква ефектите от Ел Ниньо тази година да бъдат значителни, неговата фаза все пак не е най-силната, наблюдавана досега, така че и бързо глобално затопляне също има вина за температурните рекорди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*