Португалия преживя 4 дни дни само на възобновяема енергия

Португалия е изкарала четири поредни дни, използвайки само възобновяема енергия. Това се е случило миналата седмица. За постижението съобщи Zero.ong. Успехът с 4 дена на 100% възобновяема енергия бе предшестван от друг успех, при който страната добиваше 70% от енергията си от ВЕИ през първото тримесечие на 2013 г. и 63% през цялата 2014 г. Португалия спря изгарянето на въглища през 1994 г.

electric-power-273648_1280

Португалската Асоциация за устойчиво земеползване в сътрудничество с местната Асоциация за възобновяема енергия (APREN) са анализирали данните от Националната енергийна мрежа (REN) и са стигнали до заключението, че в седмицата, приключила на 11 май, страната е достигнала много важен рекорд за този век. Консумацията на електроенергия в Португалия е била покрита изцяло от възобновяеми източници за повече от четири последователни дни – по-точно между 6:45 ч в събота сутринта на 7 май до 17:45 ч в сряда, 11 май. Това означава общо 107 часа, когато не е било необходимо да се прибягва до какъвто и да е източник на невъзобновяеми електроенергия.

Според МАЕ, основните източници на енергия в Португалия са биогоривата и отпадъците. Вятърната и водната енергия добавят все по-големи количества енергия в общия микс. Геотермалната и слънчевата енергия тепърва набират скорост.

1 коментар

  1. Българските политици продължават да си правят оглушки за геотермалната енергия, макар че в някой места (включително и София), съоръженията ще се изплатят за отрицателно време. Просто трябва законова база.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*