Климатичните промени поставят 1,3 млрд души в риск

Коктейлът от нарастващото световно население, бързата урбанизация и увеличаването на природните бедствия заради изменението на климата може да постави в риск 1,3 милиарда души по света, наред с активи на стойност 158 трилиона долара, към 2050 г., предупреди Световната банка.

В доклад, публикуван тази седмица, СБ посочва, че светът е зле подготвен за все по-големия ръст на бедствията, стимулирани от изменението на климата, нарастващата популация и все по-голямата уязвимост на хората в големите градове.

flood-139000_640

Публикувано от Глобалната схема за намаляване на бедствията и възстановяване (GFDRR), съобщението на СБ призовава за нов подход за оценка на риска, който отчита изключително бързите промени в глобалната картина на бедствията.

Докладът цитира проучвания, които показват, че гъсто населените крайбрежни градове потъват. Това, заедно с покачването на морското равнище, обещава годишни загуби за 136 крайбрежни градове, които биха могли да се увеличат от 6 млрд долара през 2010 г. до 1 трилион долара през 2070 г.

Също така GFDRR предупреждава,на база научни изследвания, че в Индонезия опасността от преливане на реките и наводнения може да се увеличи с цели 166 на сто през следващите 30 години. Причината е в бързото разрастване на градските зони. Рискът от крайбрежни наводнения пък ще се увеличи с 445 на сто. Междувременно рискът от земетресение в Катманду, Непал, се очаква да се удвои до 50 на сто до 2045 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*