Земната мантия не е точно такава, каквато сме си мислели

Ново проучване на университета в Кеймбридж показва, че досегашните разбирания за мантията на Земята не са особено коректни. Мантията – 3000 км дебел слой от горещи, втечнени скали между земната кора и разтопеното ядро – бива проучвана от геолозите през последните 30 години, но доскоро не съществуваше технология за прецизното й наблюдение.

banner-1176685

Сега екипът от Кеймбридж е използвал повече от 2000 измервания, направени по океанското дъно по целия свят, за да “сглоби“ първата в света карта на движението на земната мантия. Геолозите знаят, че мантията се придвижва на вълни, наречени “конвективни течения”, но досега никой не е измервал скоростта им. Оказва се, че досегашните представи за нея са около 10 пъти по-бавни. Но сега вече е известно, че въпросните движения са доста по-бързи.

Проучването има няколко интересни последствия.

От една страна има вероятност да се окаже, че петролът се формира с по-различна скорост в Земята, отколкото се смяташе досега. Въпросните течения могат да влияят на темпото, с което се създават въглеводорори. Така може да излезе, че е нужно по-малко време за тяхното образуване, отколкото се смяташе досега. Това би било голяма новина за нефтената и газовата промишленост (и не толкова хубава за всички, които искат да намалят замърсяването на въглерод).

От друга страна новите открития са свързани с наблюденията на издиганията на спадовете на дъното на океана. Това може да даде важна информация за циркулацията на моретата по света.

Трети важен аспект е това, че “конвективните течения” имат пряка връзка към образуването на геотермалните системи, които се явяват между тектонските плочи – като например Хавайските острови. Тези открития могат да помогнат за развитието на споменатите забележителни региони.

Възможно по-нататъшните изследвания на мантията да разкрият нова информация и за топенето на ледените шапки. Проучване от 2013 г. вече установи, че топлината от мантията на Земята ускорява изчезването на леда в Гренландия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*