Фотоволтаични модули от перовскит достигнаха 10% ефективност

Solliance демонстрира рекордна ефективност на преобразуването на слънчевата светлина от 10% при перовскитни тънкослойни фотоволтаични модули. Ефективността е измерена при модул с площ 168 квадратни сантиметра. Двадесет и пет клетки са били свързани чрез оптимизирана P1, P2, P3 технология за взаимно свързване, поясняват от Solliance. PV модулът е реализиран чрез стъклена подложкас размер 6×6 инча, използвайки технология за нанасяне на боя, която лесно може да се разгърне до индустриален мащаб, в комбинация с лазерно моделиране. Накрая PV модулът е „пакетиран“ чрез прилагане на гъвкаво покритие с помощта на процес за ламиниране.

Perovskite-94432

Резултатът демонстрира възможността за скалиране на новата тънкослойна PV технология. С изключение на електродите, използвани в момента, всички слоеве могат да бъдат преработени в атмосферна среда и при температури под 120 градуса Целзий. Това означава ниски производствени разходи за младата PV технология. Самата технология на нанасяне на фотоволтаичния материал е лесна за възпроизвеждане в промишлен мащаб, чрез съществуващите технологии за валцуване. Последното дава възможност за създаване на производство на големи обеми в бъдеще.

Едновременно с това от Solliance посочиха, че в съвсем скоро време ще могат да покажат перовскитна соларна клетка с ефективност от 15 процента, отново използвайки евтини материали и процеси.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*