270 семейни фирми с малки PV системи протестират срещу промени в ЗЕ

Около 270 малки семейни фирми, които са изградили малки фотоволтаични централи, излизат днес на протест срещу промени в Закона за енергетиката. Протестът ще се проведе от 10 часа пред сградата на Народното събрание, град София, пл. Народно събрание № 2.

PV_Pixabay

Протестът е насочен срещу приетите промени с § 18 създаден с преходни и заключително разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ДВ, бр. 56 от 2015 г., в сила от 24.07.2015 г., изм., бр. 100 от 2015 г.).

Протестиращите са изградили своите фотоволтаични електроцентрали чрез субсидии по програмата за развитие на селските райони. Техните инсталации са сертифицирани и работещи, с договори за изкупуване, напълно легализирани.

С въпросния параграф 18 обаче изкупните цени за електроенергията от тези инсталации се намалява рязко, което води 270-те семейни фирми към фалит.

„Засегнати от §18 от ЗЕ са 274 малки, български семейни фирми, инвестирали средства в икономически най-изостаналите райони на държавата и подпомогнати от „Програма за развитие на селските райони“ 2007-2013 г., които в момента са в състояние на фалит, чрез промяна в изкупната цена на произведената от тях електрическа енергия“, обясняват протестиращите. Те подчертават, че целта на протеста е постигане на диалог с представителите на законодателната и изпълнителната властс надежда за обсъждане на промяна на §18 от ЗЕ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*