Британски студенти строят соларен самолет

Група студенти от Университета на Западна Англия (UWE Bristol) са се заели с проект за изграждане на изцяло електрически едноместен самолет.

Проектът на учащоте е започнат още през ноември 2015, но публично стартирала едва тази седмица. Той ще се възползва от нов закон, който допуска летенето на „по-експериментални“ видове въздухоплавателни средства в небето над Великобритания. Екипът има за цел да стане първият в страната, който да построи и вдигне в небето електрически самолет съгласно новия закон, въведен още през ноември 2014 година.

Solar_Impulse_2
Solar Impulse 2 е вдъхновение и образец за самолета, който студентите сглобяват.

 

Първата версия на пилотирания самолет ще се захранва от батерии. Екипът възнамерява по-късно да постави слънчеви панели по крилата на самолета, така че той да може да генерира енергия, докато лети във въздуха. Дизайнът напомня този на Solar Impulse 2, който в момента обикаля света.

Първият демонстрационен полет на студентския екип е насрочен за следващата година. Ръководителят на проекта Ким-Тобиас Кон, преподавател по космическо инженерство и сертифициран пилот в клас лека авиация, заяви, че се надява проектът да популяризира зелените методи за пътуване и летене.

„Всяка секунда авиацията по света изгаря 11 тона гориво, а въглеродните емисии отиват тъкмо там, където е най-вредно – в близост до озоновия слой. Затова ние говорим за устойчивостта на планетата“, каза той в изявление.

За създаването на самолета студентският екип ще адаптира едноместен самолет. В него ще бъдат инсталирани лек електрически двигател – в носа на машината – и литиево-базирани батерии в корпуса. Екипът се надява да набере 300 000 лири финансиране за инсталиране на слънчеви панели по крилата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*