Ветро-парк в Шотландия се готви за титлата „най-голяма офшорна вятърна ферма“

Норвежката компания Statoil се е заела да изгради най-голямата офшорна вятърна ферма в света близо до Шотландия. Очаква се големият ветроенергиен парк да започне да произвежда енергия още през 2017 г. Наречена Hywind Scotland Pilot Park, новата вятърна ферма ще включва пет турбини по шест мегавата.

windrader-1048981_600x522

Statoil е пионер на Hywind технологията за турбини – един по-различен начин за изграждане на този вид системи, така че да могат да са стабилни и здрави в суровите океански условия. Преди да се насочи към възобновяемата енергия, Statoil беше класическа петролна компания. Това й позволява при проектирането на турбини да използва своето ноу-хау за дизайн на нефтени платформи.

Турбините Hywind по своята същност са стоманени цилиндри, стабилизирани с баласт и закрепени към дъното на океана, което ги прави по-икономични в сравнение с традиционните офшорни вятърни турбини. Statoil Коментари тества технологията още през 2009 г. От фирмата казват, че новият ветроенергиен парк ще „демонстрира ценовта ефективност и ниския риск при паркове от търговски мащаб“.

„Ние сме много доволни да разработваме този проект в Шотландия, в район с огромни вятърните ресурси и богат опит от веригата на доставки от бизнеса с нефт и газ,“ коментира проектният директор на Statoil Лайф Делп. „Чрез упоритата работа на индустрията и подкрепящите правителствени политики, Великобритания и Шотландия заемат позиция сред лидерите в разрботването на офшорните вятърни системи като конкурентен нов източник на енергия“.

1 коментар

  1. Пет турбини хич не ми звучи много, да не е някаква техническа грешка.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*