Учени разработиха начин за добив на електричество чрез морска вода

Учени от Университета в Осака, Япония, са се приближили още еднак рачка в посока добиване на слънчева енергия чрез един от най-изобилните ресурси на Земята: морската вода. Чрез поредица от уникални химични реакции те са успели да произведат водороден пероксид (Н2О2) от морска вода, който може да се използва за генериране на енергия чрез горивни клетки.

ocean-918999_960_720

В скорошна публикация учените казват, че слънчевата енергия е важна алтернатива на изкопаемите горива, но все още има ограничения за технологиите за добиването й – най-вече това, че слънчевите енергийни системи не могат да функционират през нощта. Някои технологии заобикалят този проблем, като използват водород за съхранение на слънчевата енергия „под формата на химическа енергия“. Това позволява производство на електроенергия по всяко време на деня – чрез горивни клетки. Все пак и тази технология има своите проблеми: водородът трябва да бъде компресиран или охлаждан до течно състояние, за да се съхранява ефективно.

Ето тук се намесва новото изследване. Учените са намерили начин за получаване на H2O2 от морската вода с помощта на слънчевата светлина. Това съединение има известно предимство пред чистия водород, защото може да се съхранява по-лесно и безопасно.

Защо тогава инженерите не са се сетили досега да използват H2O2 за съхранение на енергия?! Според Phys.org, преди появата на това ново изследване на японските учени не е имало начин да се произвежда течен H2O2 чрез слънчева светлина, който да е по-ефективен от досега познатите начини да се получава течен водороден пероксид.

Наред с това японските изследователи са разработили и нов вид фотоелектрохимична клетка „по своята същност соларна клетка, която обаче произвежда H2O2“.

Засега този нов метод не предлага цялостно решение на енергийните проблеми на планетата. Новите горивни клетки все още не са толкова ефикасни, колкото традиционните слънчеви клетки, но учените работят, за да променят това.

„За в бъдеще планираме да разработим … метод за евтино, мащабно производство на H2O2 от морската вода,“ казва инженер Шуничи Фукузуми от Университета в Осака казва пред Phys.org. „Така ще можем да заменим сегашното производство на H2O2 от водород, което е с висока стойност (основно от природен газ) и O2“.

За да постигнат това, японците ще търсят „по-добри материали“. Които да използват във фотоелектрохимичната клетка, която са проектирали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*