Биоразградимата пластмаса е враг за околната среда, казва топ-учен ООН

В борбата с широко разпространения проблем с пластмасовите отпадъци в световните океани производителите са се заели да разработват нови пластмасови изделия, които би трябвало да се разграждат бързо и безвредно за природата. Предполага се, че това ще намали опасностите за морските животни. Ала тези така наречени „биоразградими пластмаси“ не са решение на проблема, според топ-учени на ООН по околната среда. Така е, защото те не се държат „както е обещано“. Вместо това въпросните био-пластмаси допринасят за проблема в океана точно толкова, колкото другите видове пластмаса.

plastic-1028061_960_720

По-раншни изследвания показват, че биоразградимите пластмасови продукти не се разграждат по-бързо в депата за боклук. Сега един нов доклад на ООН, издаден тази седмица, сочи, че „еко“-пластмасата не се разгражда по-лесно и в океана. В действителност, според публикацията, единствената среда, в която тези материали се разграждат, са промишлените биореактори. Това изобщо не решава проблема с огромния обем пластмаса по света, който се озовава къде ли не другаде извън съоръженията за преработка.

Биоразградимите пластмаси не са отговор на проблема с пластмасата в океана, предупреждава Жаклин Макглейд, главен учен на Програмата за околната среда при ООН. „Това е добронамерено, но погрешно [решение]. Много от пластмасата с надпис „биоразградима“, като например пазарските чанти, се разгражда само при температура над 50 градуса, каквато няма в океана. Също така те не плуват, а потъват, което значи, че няма как да бъдат изложени на UV лъчението и да се разградят“.

По ирония на съдбата някои от добавките, използвани за направата на „био“-пластмасата, я правят по-трудна за рециклиране. Това означава, че подобен „зелен“ продукт може в действителност да представлява по-голяма заплаха за околната среда в сравнение с другите видове пластмаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*