Природното пчеларство бори вароатозата по-добре от пестицидите

Традиционните африкански пчеларски методи предлагат по-добра защита на кошерите срещу акара Вароа от пестицидите, разработени специално за целта. Това сочи ново проучване.

Акарите, които се прикпепват върху пчелите и смучат телесните им течности, са все по-устойчиви на пиретроиди, според проучването. Изследването показва, че генетични мутации позволяват на акарите да се адаптират и да оцеляват на постоянните усилия за „третиране“ на пчелите.

bees-600_522

В резултат на това акарите предизвикват хаос сред пчелните популации в Европа и САЩ.

Но пчеларите в повечето развиващи се страни не се боят толкова много от акарите. Основната разлика е, че африканските фермери не се притесняват от роенето на пчелите – разделянето на едно нараснало пчелно семейство на две – и от случаите, когато пчелите изоставят кошерите.

В същото време западните фермери пчелари прекарват много време в работа за предотвратяване на роенето, въпреки че това е естествен процес. Причината да се търси начин за спирането му е, че намалява добивите на мед. Учените обаче казват, че поддържането на големи пчелни популации в непосредствена близост и предотвратяването на роенето насърчава разпространението на акара Вароа.

В същото време „в Африка кошерите изобщо не се третират срещу вароатоза“, казва Джоел Гонзалес-Кабрера от изследователския институт Rothamsted във Великобритания. „Фермерите се отървават от този проблем, просто защото техняит стил на пчеларство е съвсем различен“.

Акарите Вароа първоначално засягат само азиатската пчела, която обаче развива резистентност към паразита. В началото на ХХ век акарите достигат до европейските пчелни видове, се казва в анализа. Оттогава паразитите се разпространяват по целия свят, съсипвайки нетретираните кошери в рамките на около три години от началото на инвазията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*