Метрото в Сантяго ще се захранва от ВЕИ

Общественият транспорт предлага устойчива алтернатива на огромния брой автомобили по градските пътища, но все пак и той се задвижва от енергия, която до голяма степен не е чиста.

Сега „вятърът на промяната“ повея и в тази област: метрото в Сантяго, Чили, скоро ще се захранва от вятърна и слънчева енергия, в резултат на което градската железница ще бъде много по-щадяща за околната среда.

NS_93,_Metro_de_Santiago
Линия 5 на метрото в Сантяго. Снимка: Ariel Cruz Pizarro, CC BY-SA 2.0

 

Около 2,2 милиона души се возят на метрото в Сантяго всеки ден. Затова промяната е много значима.

Метрото в Сантяго ще добива 42 процента от необходимата енергия от слънцето, а други 18 процента – от вятъра.

Калифорнийската соларна компания SunPower изгражда слънчевата централа, която ще генерира слънчева енергия за метрополитена. Бразилската Latin America Power пък разработва ветроенергийната ферма, която ще осигурява вятърна енергия за метрото, съвместно с испанската Elecnor.

SunPower очаква тяхната слънчева централа да бъде завършена през 2017 г. Според компанията, метрото в Сантяго „ще се превърне в първата система за обществен транспорт в света, която работи най-вече със слънчева енергия“. Соларната енергия е много добро решение за Чили, защото страната е богата на слънчево греене и има прозрачни енергийни политики.

Промяната ще бъде факт окончателно през 2018 г., когато соларната и вятърната централи ще заработят на пълни обороти. Проектите ще осигуряват на метрото в Сантяго възобновяема енергия в продължение на 15 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*