Плаващ дом за 6 месеца произвежда енергията, необходима му за година

Едно необичайно приключение очаква дръзките двойки във Floatwing – плаващ романтичен дом за двама. Португалската дизайнерска фирма Friday е разработила красивия самодостатъчен дом, създаден с акцент върху енергийната ефективност и екологично чистите материали. Екологичният Floatwing може да се похвали с малък отпечатък върху околната среда и е способен да произведе 100 на сто от енергията, която му е нужна за цяла година, само в рамките на шест месеца.

Floatwing-by-Friday-1-1020x610

Friday предлага четири различни модела на Floatwing, всеки с различни нива на автономност в зависимост от вида на инсталираното оборудване. Най-добре оборудваната вила Floatwing е способна да съществува изцяло без връзка с електропреносна мрежа. Тя разчита на слънчевата енергия, пречиствателна станция с усъвършенствано пречистване, мини пречиствателна станция за водоснабдяване, както и резервоар за съхранява гориво за постигане на пълна самодостатъчност. В допълнение към възобновяемите технологии, въглеродният отпечатък на Floatwing е допълнително намален чрез използването на „материали си ниско екологично въздействие“.

Floatwing се състои от две нива: дълга плаващ палубата и достъпна горна палуба, която служи и като покрив. Обвитата в стъкло дневна зона е облицована с дърво и включва напълно оборудвана кухня, термопомпа, AC генератор, барбекю на горната тераса, винарска изба, както и до три спални – в зависимост от избрания модел. Прозорците могат да бъдат отворени през лятото за естествена вентилация, докато пелетна печка пази дома топъл през зимата.

Стуктурата е широка шест местра и тази ширина не може да се променя, но пък дължината на къщата може да се „персонализира“ от 10 метра до 18 метра. Модулната Floatwing спретнато се побира в два стандартни транспортни контейнера и може да бъде доставена до почти всяка точка на света. Два малки извънбордови двигателя позволяват на потребителите да придвижват плаващия си дом през водите с умерена скорост от три възела.

„В продължение на шест месеца от годината, в периода между април и септември, плаващата къща не се нуждае от каквато и да е поддръжка или външна енергия,“ пише Friday. „Този период на автономност може да бъде удължен до една година с малко съхранява гориво и чували с пелети“.

Floatwing-by-Friday-7-1020x610 Floatwing-by-Friday-11-1020x610 Floatwing-by-Friday-8-1020x610 Floatwing-by-Friday-6-1020x610 Floatwing-by-Friday-5-1020x610 Floatwing-by-Friday-12-1020x610 Floatwing-by-Friday-10-1020x610 Floatwing-by-Friday-9-1020x610 Floatwing-by-Friday-4-1020x610 Floatwing-by-Friday-2-1020x610 Floatwing-by-Friday-3-1020x610

Снимки:  Friday

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*