Извеждат големите котки от „тигровия“ тайландски манастир

Властите в Тайланд в понеделник влязоха в будисткия храм, където се отглеждат тигри, извеждайки оттам три от животните и обещавайки да конфискуват десетки други. Мерките са в отговор на глобалния натиск срещу трафика на диви животни.

tiger-1408071_960_720

Будисткият храм в провинция Канчанабури западно от Банкок има повече от 100 тигъра. Храмът се е превърнал в туристическа дестинация, където посетителите могат да се снимат с тигрите и да нахранят с шише някое от бебетата им.

Храмът се рекламира като светилище на дивата природа, но в последните години е обект на множество разледвания заради предполагаеми връзки с трафиканти на диви животни и изобщо за злоупотреба с големите котки.

Активисти – защитници на дивия живот – обвиниха монасите от храма в незаконно развъждане на тигри. Някои от посетителите пък твърдят, че животните изглеждат упоени. Храмът отрича обвиненията.

Акцията в понеделник беше последният ход от страна на властите в опитите на държавата да поеме контрола над тигрите.

Екипът е дошъл да конфискува тигрите със съдебна заповед, получена няколко часа преди операцията, обясни Адисорн Нучдамронг, заместник-генерален директор на Министерството на националните паркове.

Сега властите планират извеждането на всички тигри от храма.

Тайланд отдавна се слави като център на незаконния трафик на диви животни и горски продукти, включително слонова кост. Екзотични птици, бозайници и влечуги, някои от които са застрашени видове, често могат да бъдат намерени в продажба по пазарите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*