Бури с градушки съсипаха френските лозя

Необичайно лошо време, включително бури с градушки, са съсипали голяма част от лозята във Франция, обявиха производители в понеделник. Най-силно засегнати са районите Коняк, Шабли и Божоле.

grapes-957324_960_720

„Тези градушки опустошиха много лозя, което прави бъдещите реколти несигурни или направо невъзможни,“ посочи FNSEA, най-големият фермерски съюз във Франция, в изявление.

Производителите от Коняк казват, че са съсипани 5000 до 6000 хектара лозя, което прави 6-8 процента от насажденията. „Има места, където 100 на сто от гроздето е унищожено“, заяви говорител на групата.

Близо 27,5 мм дъжд и 15 сантиметра град паднаха за 15 минути в засегнатите райони онзи ден. Някои производители на вино съобщиха за елдени късове с големината на яйце от пъдпъдък, тоест с длжина около 1,5 см.

В Бургундия градушките и валежите в нощта на петък срещу събота са увредили около 600 хектара, главно в югозападната част на Шабли – най-големият лозарски район в Бургундия. „За Шабли е най-трудно, защото това е третият удар тази година, след студовете в края на април и градушката на 13 април“.

В района на Божоле, известен със своето популярно младо вино „Божоле Нуво“, около 1000 хектара от лозята са унищожени от бурите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*