Г7 със споразумение за край на субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г.

Докато много страни по света разработват технологии за чиста енергия и напредват в развитието на възобновяемите енергоизточници, лидерите на Г7 подписаха съвместна декларация, с която показаха решимост за ускоряване на „работата си в посока преход към енергийна система, която дава възможност за декарбонизация на световната икономика“. За тази цел те споразумяха за спиране на субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г.

coal_SXC_HU-600-450

На среща на върха в Япония се събраха световните лидери от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, за да обсъждат въпроси като световния икономически растеж, бежанците, климата и енергията. Те заявиха, че ще предприемат действия, за да може Споразумението от Париж да бъде ратифицирано възможно най-бързо. Според тях, жизнено важно е да се развиват технологиите за чиста енергия, за да може Парижките цели за климата да бъдат изпълнени.

В декларацията си лидерите от Г7, казват: „Като се има предвид, че производството на енергия и използването й съставляват около две трети от световните емисии на парникови газове, ние признаваме важната роля, която енергийният сектор трябва да изиграе в борбата срещу изменението на климата“.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), субсидиите за изкопаеми горива в нейните държави-членки възлизат на около 160-200 милиарда долара годишно. Международният валутен фонд (МВФ) обаче изчислява и цената на последиците от вредното изменение на климата и на тази база оценява, че субсидиите за изкопаемите горива костват на човечеството 5300 милиарда долара всяка година. Според Guardian това се равнява на 10 милиона долара на минута.

Субсидиите за изкопаеми горива в последно време намаляват като цяло, но не във всички страни на Г7 и не еднакво. Великобритания наскоро предложи данъчнии облекчения за някои производители на петрол. Канада продължава някои субсидии за природен газ. Япония финансира нови въглищни електроцентрали.

Някои анализатори обаче са скептични относно декларацията ан лидерите на Г7. Според тях, досега голямата седморка е показала, че върви в грешна посока след Споразумението от Париж, и това, че сега е направено подобно изявление, не може да се приема като кой знае колко добро решение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*