Висяща надмагистрална градина в Сао Пауло ще поема 20% от CO2 емисиите

Френско-бразилската фирма Triptyque Architecture разкри амбициозния си план да пренебрегне отдавна занемарения виадукт Миночяо в ново, ведро публично пространство, обвито във висяща растителност. Работейки с ландшафтния архитект Гил Бланш, архитектите планират да залесят растения, които произвеждат много кислород, по протежение на три километра върху издигнатата конструкция. Те ще филтрират 20% от CO2 емисиите на магистралата.

Triptyque-Architecture-Hanging-Highway3-1020x610

Виадуктът Миночяо е построен през 1971 г., когато Сао Пауло е в период на бърз растеж. Въпреки това, поради нарастването на шума и замърсяването, причинено от трафика, издигнатата магистрала скоро става по-скоро неудобство, отколкото нещо полезно за обществото.

След като запитали членовете на местната общност какво мислят за пространството, архитектите замислили план за превръщането на изоставената площ под повдигнатата секция в гостоприемно градско пространство, което отразява местната идентичност. Проектът ще се съсредоточи върху създаването на открито обществено пространство за срещи и социални взаимодействия. То ще бъде не само приятно за окото, но и активно ще спомага за намаляването на количеството на въглеродните емисии в областта.

Triptyque-Architecture-Hanging-Highway-1020x610

Всичката зеленина, планирана в рамките на проекта, е избрана специално според свпоте способности за пречистване на въздуха. Очаква се растенията да филтрират около 20 процента от емисиите, произведени от леките автомобили, които преминават наоколо. Да расте ултра-буйната зеленина, архитекти планират да отворят покритата площ колкото е възможно повече, за да се даде възможност за оптимално количество естествена светлина. Ще бъде създадена система за събиране на естествената вода, която да бъде използвана за поливане на растенията.

Triptyque-Architecture-Hanging-Highway2-1020x610

След като приключи реновацията, обновеният район ще се използва за събития на общността и културни програми.

Графика: Triptyque Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*