Бликащи от дълбините студени води пазят Антарктина от затоплянето

Устойчивият хлад в океана край Антарктида, който устоява на глобалното затопляне, е причинен от студени води, които напират от дълбините на океана в продължение на стотици години, съобщиха учени в понеделник.

Южният океан край Антарктида може да бъде едно последните места на Земята, където да се почувства въздействието на изменението на климата. Там бликат води, излизащи от дълбочина 5000 м., се казва в изследването.

icebergs-337609_960_720

Много хора, които се съмняват в масовите научни доказателства за човешката роля в глобалното затопляне, посочват парадокса на разширяващия се морски лед при Антарктика през последните десетилетия на фона на бързо свиващия се лед в Арктика. „Нашите резултати са стъпка към решаването на загадката“, казва водещият автор на проучването Кайл Армор от Университета във Вашингтон, Сиатъл.

Той отбелязва, че издигащата се към повърхността студена вода помага да се обясни устойчивостта на морския лед на това място, но но не и разширяването му. То, според други изследвания, е свързно с промени във ветровете около замръзналия континент.

Новото проучване е установило, че топлите води на Гълфстрийм се охлаждат, докато текат на север към Северния Атлантически океан, след това потъват надолу и завиват към Антарктика – това е водна „транспортна лента“, формирана с векове. След това ветровете в Южния океан около Антарктика обдухват повърхностните води на север и разнасят студа, бликащ от дълбините.

Това бликане на студени води помага да се обясни защо повърхността на Южния океан са затопля само с 0,02 градуса Целзий на десетилетие от 1950 г. насам, което е нищожно в сравнение с глобалния ръст от 0,08 градуса, се казва в изследването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*