Кръгли къщи устояват на ураганите

Първи юни, освен празник на децата, е и начало на „сезона на ураганите“ в много части на света, особено около Атлантика. Прогнозите за по-големи и по-смъртоносни бури тази година са заради засилването на климатичния феномен Ла Ниня, съчетан с повишените температури на морската повърхност в Мексиканския залив. Метеоролозите призовават жителите на територии, които често биват спохождани от урагани, да „предприемат допълнителни предпазни мерки“.

LCE-Beach_House-1020x610

Една фирма от каролина, наречена Deltec Homes, е решил да отвърне на удара с урагано-устойчиви домове, които са толкова издръжливи, че и най-мощните ветрища не могат да ги унищожат.

Deltec Homes е известа с разработката на нулевоенергийни домове, нейният хит са устойчивите кръгли домове, способни да устояват на ураганите. За над 48 години и при наличието на над 5000 построени домове, засега фирмата няма случай на паднала къща поради урагани от каъвто и да е вид.

Това, което прави къщите различни, е облата им форма. Къщите са вдъхновени от структурно най-стабилните форми в природата – яйцевидните. Тези къщи имат осем малки ъгли и страни. При липсата на остри ъгли вятърът – и вълните – могат да се плъзгат по повърхността, така че да не се натрупва налягане, което да доведе до структурни повреди.

99-2-Parker-1020x610

Кръглите домове се изграждат чрез голям брой взаимосвързани точки, което прави свръзките едновременно по-гъвкави и по-яки от праволинейните конструкции. По същите причини (малко ъгли, обтекаема форма) и кръглите покриви на тези домове доста усешно се справят с устояването на ветрищата. Те са по-малко податливи на вдигане по време на буря. Радиални подови и покривни ферми, които се срещат в центъра на пръстена подобно на спици на колело, заключват всяка сграда в постоянно състояние на компресия, което допълнително засилва силата на сградата.

С акцент върху отговорността към околната среда тези енергоспестяващи къщи имат възможност да бъдат покрити със светло отразяващ покрив, което да минимизира топлинните натрупвания. Херметичната обвивка заедно с интелигентно позиционираните прозорци следват пасивен слънчев дизайн, което помага за поддържане на балансирана вътрешна температура в дома. Голямото разнообразие от добавки и конфигурации в тези домове позволява на купувачите да включват модули за слънчева енергия, тройни стъклопакети, както и други мерки, които да направят домовете им нулевоенергийни.

Deltec-Classic-Homes-1020x610

Снимки: Deltec Homes

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*